marți, 22 noiembrie 2011

Ingrediente cosmetice Parabeni

Inainte de a incepe postarea vreau sa va spun ca nu sunt o experta in acest domeniu si de aceea sunt foarte deschisa la orice critica si comentariu. Toate informatiile pe care la gasiti aici sunt recopilate din diverse surse.


In ultima vreme gasim din ce in ce mai multe produse care se lauda ca nu contin parabeni. Dar ce sunt in realitate acest parabeni si de ce sunt atat de daunatori?

Totul a inceput de la un studiu al profesorului Philippa Darbrew de la Universitatea Reading ale carui concluzii trageau un semnal de alarma asupra relatiei directe dintre parabeni si cancerul de san. Chiar daca nu este confirmata aceasta relatie, a fost suficienta pentru a starni controverse.
Conform definitiei parabenii sunt conservanti utilizati la distrugerea diferitilor germeni care pot aparea in toate substantele in care se amesteca apa si ulei, adica in majoritatea produselor cosmetice(creme, sampoane, pasta de dinti, etc) si alimentare (parabenii sunt E-urile din alimente).
Din punct de vedere chimic, parabenii sunt substante elaborate pe baza unor compusi chimici si care au proprietati antibacteriene. Gasim parabeni in produsele cosmetice, produsele farmaceutice dar si in bauturi si iaurturile cu arome.
Chiar daca nu s-a demonstrat relatia dintre parabeni si cancer multe companii au decis sa reactioneze si sa elimine parabenii din produsele fabricate (yes to carrots, lush, avene).
Cei mai des intalniti parabeni din produsele cosmetice sunt:

Butylparaben
Ethylparaben
Methylparaben
Propylparaben
Isopropylparaben
Isobutylparaben


In concluzie, parabenii sunt folositi pentru a impiedica formarea bacteriilor in produsele cosmetice care contin apa si ulei si nu exista o legatura demostrata intre cancer si parabeni. Nu intotdeauna tot ceea ce este natural este sanatos si tot ceea ce este chimic este daunator.
Se pare ca exista multe alte ingrediente naturale mult mai nocive pe care le gasim in produse eco, bio sau organice.
Va recomand acesta lista de ingrediente. Verificati ingredientele produselor voastre cosmetice si veti vedea ca altele sunt mai daunatoare decat parabenii, asa ca nu e cazul sa ne obsesionam cu produsele fara parabeni. Ingredientele care apar la inceput pe eticheta produselor cosmetice se gasesc in mai mare cantitate si cele care apar la final sunt in cantitati mult mai mici. Daca produsul nostru are unul sau 2 parabeni la sfarsitul listei nu cred ca e cazul sa ne ingrijoram.

Dar asa cum spunem la inceput nu sunt o experta si astept criticile si parerile voastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu